Ani işitme kaybı her yaşta ortaya çıkabilen ve herkesi etkileyebilen bir sorundur. Genellikle 40 yaşın üzerindeki bireylerde rastlanan bu problem, 3 günden daha kısa süreli işitme kayıplarını tanımlar. Yaşın artmasıyla birlikte ani işitme kaybı riski de artar.
Ani İşitme Kaybı Neden Olur?
Ani işitme kaybı, kesin olarak neden olduğu bilinmeyen bir sorundur fakat problemin gelişimindeki temel risk faktörleri şu şekildedir:
Damar Tıkanıklıkları
İç kulak işitme ve denge merkezi olan bir yapıdır, herhangi bir sebeple buraya giden damarlarda meydana gelen bir tıkanıklık işitme kaybı ile sonuçlanabilir. İç kulağı besleyen damarların oldukça ince ve narin yapılı olması, tıkanıklık riskini artırır.
Viral Enfeksiyonlar
Kızamık, kabakulak ve grip benzeri enfeksiyonlar işitme sinirlerinin etkilenmesine neden olabilir. Etkilenen sinirler ise ani işitme kaybı ile semptom verebilir.
Bakteriyel Enfeksiyonlar
İç kulakta, içi sıvı dolu olan ve denge görevini üstlenen karmaşık labirent yapısı bulunur. Kanal ve boşluklardan oluşan labirentin bakteriyel enfeksiyonlar sonucu işitme problemlerine yol açması muhtemeldir.
Otoimmün Hastalıklar
Vücudu dış tehlikelere karşı korumakla görevli bağışıklık sistemi, kimi durumlarda kendi doku ve hücrelerine savaş açabilir. Bu durum vücuda faydalı olan çeşitli fonksiyonların yitirilmesi anlamına gelir. Otoimmün hastalıklar iç kulağı etkileyerek buna bağlı işitme kayıplarının gerçeklemesine yol açabilir.
Travmalar
Kulağa veya kafaya alınan ağır darbeler iç kulakta şok etkisi yaratabilir. Bu yüksek enerjili şok etkisi ile kulak zarında yırtılma veya iç kulak yapılarında bozulma ve aşınma meydana gelebilir. Aniden oluşan basınç değişiklikleri de iç kulağı etkileyerek işitme kayıplarına sebebiyet verebilir.
Metabolik Hastalıklar
Tip 2 diyabet, metabolik yağ sorunları ve benzeri problemlerin vücudun pek çok kısmıyla birlikte kulağa da etkisi vardır. Bu tip hastalıklar iç kulak yapısını bozarak ani işitme kayıpları ile sonuçlanabilir.
Tümörler
İşitme sinirlerinde oluşan tümörler, diğer kulak yapılarını etkileyerek işitme kaybı problemlerine neden olur.
Ani İşitme Kaybı Belirtileri
İşitme kayıpları aniden veya kademeli şekilde gelişebilir, çoğu durumda herhangi bir semptom vermeden gerçekleşir. Vakaların bazılarında işitme kaybı kademe kademe ilerler ve tedavi edilmezse kalıcı duyu kayıpları ile sonuçlanır. Nadiren de olsa şu semptomlar gözlenebilir:
- Kalabalık ortamlarda ses ayırt edememe
- Konuşulanları rahat duyamama
- Sohbetleri takip etmede zorlanma
- Televizyon izleme ya da müzik dinleme sırasında yüksek sesi fark edememe
Bu belirtilerin devamında acilen bir uzmana başvurulması ve gerekli tedavinin başlatılması gerekir. Aksi halde kaybedilen duyuyu geri getirmek mümkün olmayabilir.
Ani İşitme Kaybı Tedavi Yöntemleri
Ani işitme kaybı vakalarında öncelikle uygulanan yöntemlerden biri hiperbarik oksijen tedavisidir. Bu yöntem özellikle işitme kaybının yeni başladığı hastalarda uygulanır ve yüksek başarı ile sonuçlanır. Ancak 2 haftadan uzun süreli işitme kayıplarında bu yöntem etkili değildir.
İşitme kaybının tedavisi vakaya göre değişebilir ve kan sulandırıcılar, kortikosteroidler, serumlar, idrar söktürücüler, vitaminler, koenzimler veya karbojenler gibi farklı ilaçların kullanılmasını gerektirebilir. Bu ilaçlar tek başına veya kombine şekilde uygulanabilir.
Genellikle ilaç kullanımı altta yatan nedene bağlı olarak belirlenir ve hekim önerisiyle devam ettirilir.
Gerektiği durumlarda işitme sinirlerini destekleyen implantlar, yardımcı dinleme veya işitme cihazları kullanılabilir. Buradaki en önemli nokta tedavinin mümkün olan en erken dönemde başlatılmasıdır. Fiziksel muayene, hasta öyküsü ve çeşitli testler ışığında belirlenen tedavi şekli kişinin ihtiyacına göre planlanır. Tedavinin erken evrede başlatılması kişide en az hasarı bırakmaya yöneliktir ve geç dönem tedavilerine göre çok daha fazla iyileştiricidir.
Son yorumlar