Konka olarak da adlandırılan burun eti, burnun 2 cm arkasında bulunur. Görevi havayı ısıtmak, filtre etmek ve düzenlemektir. Solunum fonksiyonlarının düzenlenmesi konusunda oldukça önemli bir görevi bulunur.
Burun etleri burnun iki tarafından da 3’er tane olacak şekilde bulunurken, alt, üst ve orta konkalar olarak adlandırılırlar. Burun etlerinin büyümesi başta solunum problemleri olmak üzere pek çok sorunu beraberinde getirebilir.
Burun Eti Büyümesi Nedir? Neden Olur?
Burun etleri, genellikle çeşitli alerjenlere bağlı olarak kanla dolar ve şişer. Bu durum yaygın olarak alt ya da orta konkada gerçekleşir. Üst konkada büyüme gibi bir duruma çoğunlukla rastlanmaz.
Burun etinde meydana gelen büyüme akut olabileceği gibi kronik de olabilir.
Akut burun eti büyümesi rahatsızlığı genellikle mevsimsel değişikliklere, strese, kullanılan çeşitli ilaçlara, toz ya da küf gibi alerjik durumlara ve gebelik dönemindeki hormonal değişimlere bağlı olarak gelişebilir.
Kronik burun eti büyümesi ise yine mevsimsel değişimlere ve şiddetli alerjilere bağlı olarak gelişebileceği, sinüzit ve benzer kronik burun enfeksiyonlarına, hava kirliliğine, septum deviasyonu olarak adlandırılan burun kemiği eğriliğine ve sigara dumanına bağlı olarak da gelişebilir.
Burun Eti Büyümesi Belirtileri Nelerdir?
Burun eti büyümesi kendisini en yaygın şekilde burun tıkanıklığı ile gösterir. Aynı zamanda burun tıkanıklığına bağlı olarak ağız ya da boğaz kuruluğu ve ağız kokusu da gerçekleşebilir. Burun eti büyümesinin sık karşılaşılan diğer belirtileri ise şunlardır:
- Uzun süren ve geçmeyen burun tıkanıklığı,
- Koku almada problem,
- Burun akıntısı,
- Alın ya da göz civarında ağrı ya da basınç hissetme, hafif yüz ağrısı,
- Horlama,
- Burun deliklerinin içinde doluluk hissetme.
Tüm bunların dışında burun eti büyümesine bağlı olarak boğaz enfeksiyonları, yorgun kalkma, kronik faranjit, öksürük, geniz akıntısı ya da sinüs hastalıkları gibi belirtiler de görülebilir.
Burun Eti Büyümesi Nasıl Tedavi Edilir?
Burun eti büyümesinde tedavi, burun etinin şişme nedenine bağlı olarak belirlenir. Burun spekulumu adı verilen tıbbi bir alet, endoskopi, tomografi ya da MR gibi farklı yöntemler uygulanabilir. Uygulanabilecek olan tedavi yöntemleri ise şunlardır:
- Eğer sorun mevsimsel alerjiler ise, alerjinin etkilerini azaltacak ilaçlar kullanılır,
- Alerjik rinit ya da burun enfeksiyonları gibi durumlarda burun açıcı ilaçlar kullanılır,
- Kortizonlu burun spreyleri tedavi için etkili olsa da, uzun süreli kullanım önerilmez.
Yukarıdaki tedavi yöntemlerinin işe yaramadığı durumlarda, burun etlerinin ameliyat ile küçültülmesine karar verilir. Uygulanabilecek olan ilk yöntemler radyofrekans ya da lazer tedavisi ile burun etlerinin küçültülmesidir. Fakat burun etlerinin çok fazla şiştiği durumlarda bu yöntem işe yaramaz. Bu yüzden konka rezeksiyonu ya da redüksiyonu adı verilen bir işlemle burun etlerinin altındaki kemiğin bir kısmı ile burun etlerinin etrafındaki dokunun bir kısmı çıkarılır.
Son yorumlar