Burunda meydana gelen şekilde bozuklukları, beraberinde ciddi problemler de meydana getirebilir ve rinoplasti gibi işlemler ile giderilebilir. Burun ucu kaldırma operasyonu ise hastanın istediği burun yapısına kavuşması amacıyla gerçekleştirilir. Risk barındırmayan ve hasta talepleri üzerinden gerçekleştirilen bir operasyondur.
Burun Ucu Kaldırma Estetiği Nedir? Kimler İçin Uygundur?
Rinoplasti olarak adlandırılan burun ameliyatının, yalnızca burunun ucu için yapılması burun ucu estetiği ya da mini rinoplasti olarak adlandırılır. Ameliyatta burun ucunu kaldırmak ya da burun ucunu hastanın istediği forma getirmek amaçlanır. Operasyon burun yapısı burun ucu kaldırma işlemi için uygun olan tüm hastalar için uygulanabilir. Burun ucu kaldırma işleminde, operasyonun niteliği uyarında burnun kemik yapısındaki şekil bozukluklarına ya da sorunlara müdahale edilmez. Burun ucu kaldırma işlemi burun kemiğinde kemerli bir yapı bulunanlar, eğrilik bulunanlar ve burun kemiği normalden geniş olanlar için önerilmez.
Burun Ucu Kaldırma Ameliyatı Neden Yapılır? Avantajları Nelerdir?
Burun ucu kaldırma ameliyatı burun ucunu dikleştirmek, burun ucunda bulunan fazla deri görünümünü yok etmek, şekil ve orantı bozukluklarını dengelemek için yapılır. Eğer hastanın burun uçları kalkıksa, bu ameliyat sayesinde aşağı çekilir ve daha doğal bir görünüme kavuşması sağlanır. Ameliyatın belli başlı avantajları ise şunlardır:
- Burun ucundaki düşüklük ya da genişlik giderilir,
- Burun delikleri arasındaki asimetri, simetrik bir görünüme kavuşturulur,
- Aşırı sivri burun ucu doğal bir görünüme kavuşturulur,
- Burun kanatları daraltılır.
Yalnızca estetik kusurları gidermek için yapılan burun ucu kaldırma operasyonlarında uzman cerrah seçimi ile başarı oranı yüksektir. Günümüzde gelişen sağlık teknolojileri sayesinde operasyon sonrası hastanın burnunun nasıl görüneceğine dair bir dijital uygulamalardan yardım almak mümkündür. Böylelikle operasyon sonrasında hastanın memnuniyetsizliğine bağlı olarak ikinci bir operasyon yapılması gerekmez.
Burun Ucu Kaldırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Operasyon lokal anestezi altında yapılabileceği gibi, hasta konforunun sağlanması adına çoğunlukla genel anestezi altında yapılır. Operasyon burun içerisinde açılan kesiler ile gerçekleştirilir. Operasyon öncesi ve operasyon sırasında şu adımlar takip edilir:
- Hasta görüşleri ve nasıl bir burun şekli istendiği istişare edilir.
- Hastanın fotoğrafları çekilir ve ameliyat sonrasında oluşabilecek görüntü üzerinde dijital bir prova gerçekleştirilir.
- Operasyon sırasında burun içerisinde bulunan kıkırdak ve yumuşak doku yeniden şekillendirilir ve hastanın giderilmesini istediği sorunlar giderilir.
- Atel ya da tampon kullanılmadan burun dışında özel bantlar yapıştırılır ve operasyon sonlandırılır.
Operasyon hastanın durumuna ve beklentilerine bağlı olarak ortalama 30 ila 60 dakika arasında sürer. Hastalar operasyondan hemen sonra taburcu edilebilir.
Taburcu olduktan sonra bantlar birkaç gün yerinde kalır ve bu süreçte hasta normal yaşantısına dönebilir. Ortalama 1 hafta sonunda burun üzerindeki bantlar alınır. Hastanın alanında uzman bir cerrah tarafından gerçekleştirilmesi önerilmektedir.
Son yorumlar