Bir oy verin
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Dış kulak enfeksiyonları; en sık karşılaşılan kulak iltihaplarındandır ve genellikle deniz, havuz gibi aktivitelerin yoğun olduğu yaz aylarında ortaya çıkar. Havaların sıcak ve nemin fazla olduğu ortamlar, dış kulak enfeksiyonu için önemli risk faktörleri arasındadır.

Dış Kulak Enfeksiyonları

Ayrıca bakteri, virüs ve mantar nedeniyle de bu enfeksiyonlar toplumda yaygın olarak görülür. Erken dönemde tedavisi kolay olan enfeksiyonlar ilerleyen dönemde vücudun diğer bölgelerini etkileyebilir, bu nedenle zamanında tedavi önemlidir.

Dış Kulak Enfeksiyonu Nedir?

Dış kulak enfeksiyonlarıotitis externa” olarak adlandırılır ve kulak zarı ile kulak kepçesi arasında yer alan dış kulak kanalındaki iltihaplanmaları tanımlayan bir durumdur. Halk arasında “yüzücü kulağı” olarak adlandırılan bu enfeksiyonlar, genellikle uzun süre suya maruz kalma durumunda gelişir çünkü kulak kanalı tekrar tekrar suyla temas ettiğinde savunmasız hale gelir.

Hastalığın erken evredeki belirtileri çoğunlukla hafiftir fakat tedavi edilmeyen vakalar vücudun diğer bölgelerine sıçrama riski taşır. Bu durum geliştiğinde çok daha ciddi ve ağır semptomlar görülebilir. Hastalık belirtileri evreye göre ayrı ayrı ele alınır.

Erken dönem bulguları;

  • Dış kulak yolu kaşıntıları,
  • Kızarıklıklar,
  • Kulak kepçesinde rahatsızlık hissi,
  • Kulaktan kokusuz akıntı gelmesi

şeklinde sıralanır.

Orta dönem bulguları;

  • Artan kulak ağrısı,
  • Yoğunlaşan kulak kanalı kaşıntısı,
  • Kızarıklık artışı,
  • Fazla miktarda irin akıntısı,
  • Kulak tıkanıklığı,
  • İşitmede azalma

gibi daha yoğun semptomlardır.

İleri evre bulguları ise;

  • Dış kulakta şişme,
  • Yüz, boyun ve kulak bölgesinde şiddetli ağrı,
  • Boyun lenf bezlerinde şişlik,
  • Yüksek ateş,
  • Kulak kanalında tam tıkanıklık

oluşma durumlarıdır.

Yukarıdaki bulgulardan bir veya birkaçının bulunması halinde acilen uzman hekime başvurulması gerekir. Erken tanılanan vakalarda tedavi çok daha kolay ve hızlıdır.

Dış Kulak Enfeksiyonları Neden Olur?

Dış kulak iltihaplarındaki ana risk faktörü, mantar veya bakteri enfeksiyonlarıdır. Dış kulak yolundaki mukozanın ıslak ve nemli yapıda olması, bakteriyel enfeksiyonlardan kolay etkilenmesine neden olur.

Özellikle sık sık duş alma, denize ya da havuza girme, sık aralıklarla kulak kirini temizleme gibi hareketler enfeksiyon riskini artırır.

Kulağa yabancı cisimler sokmak da dış kulak mukozasının zarar görmesine neden olabilir. Bu tip eylemler sonucu kulakta bakteri ve mantar oluşumu hızlanır.

Dış Kulak Enfeksiyonları Nasıl Tedavi Edilir?

Dış kulak iltihaplarının çoğu ilaç tedavisi ile iyileştirilir, ancak ilaçların doktor önerisi ile kullanılması önemlidir. Yanlış ilaç kullanımı problemin şiddetlenmesine ve ciddi hasar bırakmasına neden olabilir. Kulakta kir veya mantar olma durumlarında öncelikle kulaktaki pisliğin temizlenmesi gerekir. Daha sonra KBB uzmanının önerdiği bir ilaç kullanılabilir.

Dış kulak enfeksiyonlarında tanılama fizik muayene ile yapılabilir. Genellikle kulaktaki şişlik, akıntı ve kızarıklık tanı için yeterlidir. Kulaktaki iltihap kişiden kişiye farklılık gösterdiği için ilaç tedavisine ek olarak kulak damlaları tercih edilebilir. Ağrının şiddetli olduğu durumlarda ağrı kesiciler önerilir.

Hekimin önerdiği süre boyunca ilaç tedavisine devam etmek ve kulağı hassas hareketlerden korumak önemlidir.

Genellikle düzenli uygulanan tedaviler ile enfeksiyon şiddeti 3 gün içinde hafifler, 10 gün içinde ise tamamen ortadan kalkar. Erken dönemde tespit edilen dış kulak iltihaplarında semptomlar çok daha hafif, tedavi süreci ise hızlıdır.

Son yorumlar

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    TOP
    Sadece 2 Dakikada Bilgi Alın
    Online Burun Analizi