Bir oy verin
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Kalın ve ıslak bir madde olan mukus, bakteri ya da virüslerin vücuda girerek enfeksiyon riski oluşturmasına engel olur. Mukusun fazla üretilmesi durumunda bu pek çok insan için fark edilir ve bir hale gelir ve geniz akıntısı olarak adlandırılır.

Geniz Akıntısı

Geniz Akıntısı Nedir?

Burun ve boğaz bölgesinde bulunan bezler; hem bağışıklık sistemine bağlı olarak enfeksiyon gibi problemlerle savaşılması, hem burun zarlarının nemlendirilmesi, hem de yabancı maddelerin filtrelenmesi adına mukus üretir. Halk arasında sümük olarak da adlandırılan bu mukus, insanlar tarafından farkında olmadan yutulur. Fakat söz konusu bezler çeşitli nedenlere bağlı olarak normalden fazla mukus üretirse, üretilen fazla mukus boğaz arkasında birikmeye başlar. Biriken mukusun burundan aşağıya ya da boğaza doğru akması da geniz akıntısı ya da postnazal sızıntı olarak adlandırılır.

Bugüne kadar yapılmış olan çalışmalar sürekli geniz akıntısının reflü ya da rinit gibi hastalıklara neden olabileceğini göstermiş olsa da, çoğu insan için geniz akıntısı normal bir fizyolojik durum olarak değerlendirilir.

Geniz Akıntısı Neden Olur?

Geniz akıntısı bazı durumlarda fazla mukus üretimine bağlı olarak değil, gerekli olan temizliğin ertelenmesi ya da yapılmaması nedeniyle de olabilir. Geniz akıntısını ortaya çıkarabilecek diğer nedenleri ise şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Hamilelik,
  • Sigara tüketimi,
  • Aşırı baharatlı yiyecekler tüketmek,
  • Buruna nesne sıkışması (bu durum genellikle çocuklarda meydana gelir),
  • Temizlik ürünleri, tahriş yaratabilecek kimyasallar, duman ya da parfüm maruziyeti,
  • KOAH ve benzeri kronik solunum rahatsızlıkları,
  • Tansiyon ilaçları ve doğum kontrol hapları.

Ayrıca nezle ya da soğuk algınlığı gibi üst solunum yollarında meydana gelen viral enfeksiyonlar, sinüzit, kuru hava solumak, soğuk hava ya da alerji gibi faktörler de geniz akıntısına neden olabilir.

Geniz Akıntısı Nasıl Geçer?

Geniz akıntısını gidermek için bir tedavi uygulanabilmesi adına, öncelikle akıntının nedeninin tespit edilmesi gerekir. Fiziki muayene ya da gerekli laboratuvar tetkikleri tamamlandıktan sonra, hastalığın kaynağına göre planlanabilecek tedavi süreçleri şunlardır:

  • Sinüzit ya da bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle gelişmiş bir geniz akıntısı söz konusuysa, ilaç tedavisine başlanır. İlaçların doktor onayı olmadan kullanılması ya da gereğinden fazla şekilde kullanılması hastalık şikayetlerinin artmasına neden olabilir.
  • Mukusun daha akışkan hale getirilebilmesi adına bol su tüketilmesi ile birlikte sıcak içecekler ya da çorba tüketimi önerilebilir.
  • Burun boşluğunun nemlendirilmesi adına buhar makineleri önerilebilir. Aynı zamanda genizin sık sık tuzlu su ya da okyanus suyu gibi solüsyonlarla yıkanması da yine doktorlar tarafından önerilebilir.

Tüm bunların dışında akıntıya neden olan engel mekanik ise, yani burun yolunda bir daralma mevcutsa, söz konusu daralmanın cerrahi olarak düzeltilebilir. Geniz akıntısı genellikle basit nedenlerden kaynaklıdır ve ilaç kullanımı ya da yaşam tarzı değişiklikleri ile tedavi edilebilir.

Son yorumlar

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    TOP
    Sadece 2 Dakikada Bilgi Alın
    Online Burun Analizi