Üst solunum yolu hastalıklarının yaklaşık olarak yüzde 25’lik kısmında larenjit belirtileri görülür. Larenjit viral enfeksiyonlara bağlı olarak gelişebileceği gibi, akciğerlerde ya da bronşlarda meydana gelen iltihaplanmalardan da etkilebilir.
Genellikle basit ilaç kullanımı ve yaşam tarzı değişiklikleri, hastalığın tedavisi konusunda son derece etkilidir. Belirtilerin 3 haftadan uzun sürmesi, bir KBB uzmanına görünmeyi gerektirir.
Gırtlak İltihabı Nedir? Neden Olur?
Gırtlak iltihabı ya da larenjit, gırtlak olarak da ifade edilen larenksin iltihaplanması durumudur. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişen gırtlak iltihabı akut larenjit, alerji ya da reflü gibi nedenlere bağlı olarak gelişen gırtlak iltihabı ise kronik larenjit olarak adlandırılır.
Larenjit genellikle birkaç haftadan az sürer ve kendiliğinden geçer.
Yine de belirtilerin 3 haftadan uzun sürdüğü durumlarda gerekli kontrollerin yapılabilmesi için bir kulak burun boğaz uzmanına danışmak gerekir. Gırtlak iltihabının en sık karşılaşılan nedenlerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Üst solunum yolu enfeksiyonları,
- Soluk borusunda, bronşta ya da akciğerlerde gelişen bir bakteriyel enfeksiyon,
- Ses tellerinin aşırı zorlanması neden olan şarkı söylemek ya da bağırmak gibi eylemler,
- Reflü.
Gırtlak iltihabı tüm bunlara ek olarak astım ve KOAH hastalığı için kullanılan spreyler, alerjik durumlar, sigara dumanı, tekrarlayan sinüzit ve mantar enfeksiyonları gibi durumlara bağlı olarak da gırtlak iltihabı ortaya çıkabilir.
Gırtlak İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Larenjit akut olarak gerçekleştiği zamanlarda en sık karşılaşılan belirtiler şunlardır: Seste kısılma ya da çatallanma, boğazda kuruluk, öksürük ve yüksek olmayan ateş. Kronik larenjit durumunda ise ortaya şu gibi belirtiler çıkabilir:
- Yutkunurken zorlanma,
- Boğazda yumru hissi ve ağrı,
- Hırıltılı nefes alma,
- Boğazı sürekli temizleme ihtiyacı,
- Halsizlik ve yorgunluk,
- Öksürük.
Bazı durumlarda lenf bezlerinde şişme, titreme ve nadir olarak da konuşma bozukluğu gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Belirtiler genellikle tekil değildir ve birkaç farklı belirti kendisini bir arada gösterebilir.
Son yorumlar