Bir oy verin
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

İç kulak; denge ve işitme görevlerini üstlenen önemli bir yapıdır, dolayısıyla bu yapıda meydana gelen iltihaplanmalar çeşitli vücut fonksiyonlarının etkilenmesine neden olduğundan tehlikelidir. Tıpta “otitis interna” olarak tanımlanan bu enfeksiyonlar kimi durumlarda “labirentit” şeklinde ifade edilir. Genellikle baş ve kulak ağrısı benzeri semptomlar gösterir, çoğu vaka ise ortalama 1-3 hafta içinde hafifler.

iç kulak enfeksiyonları

İç Kulak Enfeksiyonlarının Belirtileri

İç kulak enfeksiyonlarının yaygın semptomları şu şekilde sıralanır:

  • Vertigo (baş dönmesi)
  • Dengesiz hissetmek
  • Dik durmakta ve yürümekte zorlanmak
  • Kulak çınlaması (tinnitus)
  • Kulak ağrısı
  • Baş, çene ve damak ağrısı
  • İşitme kaybı
  • Mide bulantısı
  • Kulak akıntısı

İç kulak enfeksiyonlarında gözlenen ağrı genellikle hafif boyutludur fakat zaman zaman dayanılmaz seviyede olabilir. Diğer belirtiler de aniden başlama özelliğine sahiptir ve genellikle uyanma anından itibaren gün içinde kötüleşme eğilimi gösterir. Belirtiler çoğu durumda birkaç günde geçer ve hastanın eski haline dönmesi 2 ila 6 haftayı bulabilir.

İç Kulak Enfeksiyonları Neden Olur?

İç kulak iltihabı vakaları genellikle virüs kaynaklı değildir, fakat neden geliştiği hala tartışma konusudur. Kimi çeşitli faktörler ve ilerleyen orta kulak enfeksiyonları da iç kulak iltihabı oluşmasında etkili olabilir. Özellikle tedavi edilmeyerek iç kulağa ilerleyen dış kulak veya orta kulak enfeksiyonları önemli risk faktörlerindendir.

Zamanında tedavi edilmeyen bu enfeksiyonlar iç kulağa doğru ilerleyerek önemli yapılara zarar verebilir ve daha riskli sonuçlar doğurabilir.

İç Kulak Enfeksiyonları Nasıl Tedavi Edilir?

İç kulak enfeksiyonları nedeniyle gelişen denge veya işitme kaybı gibi sorunların etkili tedavi uygulamaları ile kalıcı hasar bırakmadan tedavi edilmesi mümkündür. Bu nedenle iç kulak enfeksiyonlarının tedavisi başarıyla gerçekleştirilebilir. Bunun yanı sıra tedavideki en önemli noktalardan biri tanı koymak ve hastadaki semptomları takip etmektir. Çoğu vakada belirtiler gerileme eğilimindedir ancak bazı durumlarda ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir. Bu tip kulak enfeksiyonunun çoğu antibiyotik tedavisi ile iyileşme göstermez fakat hastadaki şikayetlere göre farklı ilaç tedavileri uygulanabilir.

  • Kortikosteroidler; ağrı ve belirtilerin şiddetli olduğu hastalarda tercih edilir ve reaksiyona bağlı olarak önerilir. İltihabi reaksiyon sonucu oluşan baskılar bu ilaçlar ile giderilse de enfeksiyon tam olarak tedavi edilmez.
  • Antihistaminikler; hastadaki semptomları hafifletmek için tercih edilir. Genellikle mide bulantısı ve vertigo sorunlarını ortadan kaldırarak yaşam kalitesini artırmayı hedefler.
  • Antibiyotikler; çok tercih edilmese de bakteriyel enfeksiyonun gözlendiği vakalarda kullanılabilir.
  • Vestibüler rehabilitasyon tedavisi; iç kulak iltihabına bağlı gelişen denge bozuklukları olması durumunda düşünülür. Fizik tedavi uygulaması olan bu terapideki amaç, vücut dengesini iyileştirmek ve baş dönmesini hafifletmektir. Kimi vakalarda baş dönmesini tamamen ortadan kaldırmak da mümkün olur. Kişiye özel hazırlanan egzersiz programı uzman önerisiyle planlanır ve gün aşırı uygulamalarla tekrarlanır. Sonuç olarak hastanın yaşam kalitesini yeniden kazanması sağlanır.

Son yorumlar

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    TOP
    Sadece 2 Dakikada Bilgi Alın
    Online Burun Analizi