Kulak çınlaması toplumda sıklıkla karşılaşılan ve özellikle 40-70 yaş arası grubu etkileyen bir kulak problemidir. Yaşlı nüfusun ortalama %33’ünü etkileyen bu sorun, her yaştan ve cinsiyetten bireyi etkileyebilir; tek veya çift taraflı semptomlar verebilir. Uzun süreli yüksek ses maruziyetinden geçirilen travmalara kadar pek çok nedene bağlı gelişen çınlama sorunu, modern tıp teknikleriyle tedavi edilebilir.
Kulak Çınlaması Nedir?
Kulak çınlaması tıp dilinde “tinnitus” adını alır ve kişinin kulağında sinyal sesi, şırıltı, vızıltı, uğultu veya tıslama gibi seslerin oluşma durumunu belirtir.
Kulakta oluşan bu sesler dışarıdan duyulamaz, bu nedenle sadece kişinin kendisi tarafından tarif edilebilir.
Kulakta oluşan ses yoğunluğu ve yapısı kişiden kişiye değişebilir. Genellikle sorunun işitme kaybıyla birlikte gelişip gelişmediğini anlamak için detaylı kulak incelemelerinin yapılması ve kulak işitme fonksiyonlarının test edilmesi gerekir.
Çevresel veya anatomik sebeplere bağlı görülen çınlama sorunun arkasında pek çok neden yatıyor olabilir. Buradaki en önemli risk faktörü yaşlılıktır, çünkü yaşla birlikte dolaşım problemlerine bağlı işitme sorunu gelişebilir. Hastalığın arkasındaki diğer nedenler ise şunlardır:
- Kulak enfeksiyonları
- Kulak zarında delinme
- Yüksek sesle uzun süreli müzik dinleme
- Aşırı derecede yüksek sese maruz kalma
- Kulak tıkaçları kullanımı
- Mesleki deformasyonlar
- Şeker
- Kansızlık
- Yüksek tansiyon
- Kalp ve damar problemleri
- Geçirilen travma ve bölgesel darbeler
- Hormon değişiklikleri
- Kulak kemiği değişimleri
- Meniere hastalığı
- İşitme fonksiyonunu etkileyen beyin tümörleri
- Stres
Kulak Çınlaması Belirtileri
Kulak çınlaması kişiye özel olduğu için hastanın kendi tabirleriyle ifade edilir. Genel olarak hastalar kulakta oluşan bu sesi; ıslık, çınlama, vızıltı, böcek sesi, tıslama veya zonklama şeklinde ifade eder. Kimi durumlarda sesler kısa süreli olabilir veya uzun süre devam edebilir; bazı kişilerde sesler genellikle gece ve sessiz ortamda ortaya çıkar, günlük hayatta ise çok rahatsız edici olmaz. Bazı durumlarda da dayanılmayacak kadar şiddetli seviyelere çıkar.
Buradaki semptomlar kişiye ve işitme kaybı olup olmamasına göre farklılık gösterir.
Kulak zarı delinmeleri, kulak enfeksiyonları ve işitme sinir tümörlerine bağlı çınlama problemlerinde bu tip hastalıklara bağlı ek semptomlar da gözlenir. Tedavi ise altta yatan nedene göre planlanır.
Kulak Çınlaması Nasıl Tedavi Edilir?
Kulak çınlaması tedavisinde ana mesele doğru tanıyı koymak ve sorunu net şekilde belirlemektir. Bunun için hasta öyküsü dinlendikten sonra işitme fonksiyonlarının test edildiği odyometrik muayene yapılır. Eğer kulakta herhangi bir tıkanıklık veya kalıntı varsa, bu kirlerin temizlenmesi ile çınlama problemi de ortadan kaldırılır. Ancak hastada işitme problemi olduğunun fark edilmesiyle birlikte daha farklı tedavi yöntemlerinin denenmesi gerekir. Bu aşamada çeşitli görüntüleme tekniklerinden faydalanılır ve ana neden saptanır.
- İşitme sinirini etkileyen tümörlerin varlığında; radyoterapi müdahaleler veya cerrahi operasyon gerekir.
- Dış kulak yolunda kir veya kalıntı olması durumunda; kulak temizlemek ve medikal yöntemler kullanmak tedavi edicidir.
- Yüksek tansiyon, şeker ve benzeri sorunlar nedeniyle gelişen çınlamalarda; alttaki hastalığın tedavi edilmesi problemib ortadan kalkmasını sağlar.
Bunların yanı sıra gerek görülmesi halinde; işitme cihazları, lazer tedavisi ve iç kulak dolaşımını artıran ilaçlar kullanılabilir. Buradaki tedavi yöntemi hastaya göre planlanır ve hekimin uygun gördüğü şekilde ilerler.
Son yorumlar