Genellikle kendiliğinden oluşan nazal polipler, küçük boyutlarda olduklarında herhangi bir problem yaratmaz. Fakat boyutları büyümeye başladığı zaman solunum problemlerine kadar varabilecek bir dizi belirti ile kendisini gösterebilir. Tedavide başarı oranı yüksektir.
Nazal Polip Nedir? Neden Olur?
Sinüslerde ya da geniz üzerinde bulunan mukozalar iltihaplandığında, burnun yan ya da iç tarafında soluk pembe renkli kitleler ortaya çıkabilir.
İşte kötü huylu olmayan bu kitleler nazal polip olarak adlandırılır.
Yumuşak, gözyaşı şeklinde ve ağrısız bir yapıya sahip olmakla birlikte, burun deliklerinden başlayarak boğazın alt kısmına kadar uzanabilirler. Çeşitli alerjilere, kronik sinüzit rahatsızlığına, ilaç hassasiyetine ya da kalıtsal nedenlere bağlı olarak gelişebilir.
Nazal Polip Belirtileri Nelerdir?
Eğer gelişen poliplerin boyutu çok büyük değilse, ortaya herhangi bir belirti çıkmayabilir. Daha büyük boyutlu polipler ise kendilerini şu belirtiler ile gösterebilir:
- Rahatsız edici seviyede burun tıkanıklığı,
- Tat ve koku duyularında bozulma,
- Solunum problemleri,
- Seste bozulma,
- Soluk alamamaya bağlı gelişen uyku apnesi ya da horlama,
- Sinüslerde dolgunluk hissi,
- Burunda ya da genizde akıntı,
- Baş ve göz çevresinde ya da dişlerin üst kısmında ağrı.
Bu belirtilerin ortaya çıkması durumunda gerekli tanının ve tedavinin gerçekleştirilebilmesi adına bir doktor kontrolü gerekir.
Nazal Polip Nasıl Tedavi Edilir?
Poliplerin küçük olması ya da başlangıç aşamasında olması durumunda ilaç tedavisi ile poliplerin küçültülmesi ve hatta yok edilebilmesi bile mümkündür. Fakat büyük boyutlu polipler için cerrahi girişim gerekir. Polipektomi olarak adlandırılan cerrahi girişim lokal ya da genel anestezi altında endoskopik yöntemlerle yapılır ve polipler kesilerek çıkarılır. Burun dışından herhangi bir kesi yapılmadığı için yara ya da dikiş izi oluşmaz.
Son yorumlar