Bir oy verin
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Orta kulak; kulak zarının iç kısmından başlayan, kulak zarı ile 3 kemikten oluşan kulak bölümüdür. Orta kulak enfeksiyonları, kulağın bu bölümünde ortaya çıkan bakteri, virüs gibi mikroorganizmaların yanı sıra bağışıklık sisteminden kaynaklanabilen iltihaplanmalardır. Tıp literatüründe “otitis media” olarak tanımlanan orta kulak enfeksiyonları, her yaştan kişide görülebilir; fakat özellikle 6 ile 15 aylık bebekleri daha fazla etkiler.

Orta kulak Enfeksiyon

Orta Kulak Enfeksiyonu Neden Olur?

Orta kulak iltihaplarının çoğu, grip ve soğuk algınlığı benzeri enfeksiyonlar nedeniyle orta kulakta oluşan mukustan kaynaklanır. Orta kulaktaki östaki borusu şişerse biriken mukus boşaltılamaz ve iltihap oluşmaya başlar. Kimi durumlarda geniz eti şişerek östaki borusunun tıkanmasına neden olur ve bu durum kronik hale gelmişse geniz etinin küçültülmesi gerekir. Enfeksiyonun riskinin Küçük yaştaki çocuklarda yüksek olmasının sebebi ise östaki borusunun yetişkinlere göre çok dar olması ile geniz etinin büyük yapıda olmasıdır.

Orta Kulak Enfeksiyonu Belirtileri

Orta kulak enfeksiyonlarının en yaygın belirtilerinden biri kulak ağrısıdır.

Kulak ağrısı özellikle hastalığın ilk evrelerinde şikayet edici boyuttadır, kimi durumlarda uykudan uyandıracak yapıda olabilir. Ağrının yanı sıra işitme problemleri ve ateş gibi semptomlar da gözlenir.

Bakterilerden kaynaklanan iltihaplarda kulak zarı şişerek gerilir ve buna bağlı olarak hissedilen ağrı şiddeti artar. Orta kulağın içinde sıvı birikmesi ise kulak zarını yırtma tehlikesi barındırır, bu durumun gerçekleşmesi halinde kulaktan kanlı iltihap veya akıntı gelebilir. Diğer yaygın semptomlar şunlardır:

  • Yüksek ateş
  • Halsizlik
  • Baş dönmesi
  • Hasta ve yorgun hissetme
  • Denge problemleri
  • İşitmede hafif azalma
  • Kulak akıntısı

Orta Kulak Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Orta kulak enfeksiyonlarının çoğu özel bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçer. Bazı durumlarda ağrıyı azaltmak ve yükselen ateşi düşürmek için uygun ilaçlar kullanılabilir. Enfeksiyon yoğunluğunun fazla olduğu bazı durumlarda ise kulak içindeki iltihabın temizlenmesi gerekir. Östaki borusundaki ve burundaki tıkanıklığı gidermek için boğaz spreyleri ile antibiyotikler kullanılır, ancak bu ilaçlar hekim önerisiyle ve belirli semptomların varlığında tercih edilir.

Ancak ilaç kullanımına rağmen geçmeyen ve şiddetli ağrıya sebep olan vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Bu operasyonda kulak zarı çizilir ve olası kulak zarı delinme riski önlenmiş olur. Ayrıca kalıtsal geniz eti genişliğine bağlı yaşanan enfeksiyonlarda geniz etini aldırmak veya küçültmek faydalı olabilir. Bebeklerdeki kulak enfeksiyonlarının önüne geçmek için ise bebeğin istirahatine dikkat etmek, beslenmenin dengeli olmasını sağlamak ve bebeği kirli hava şartlarından korumak önemlidir.

Son yorumlar

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    TOP
    Sadece 2 Dakikada Bilgi Alın
    Online Burun Analizi