Bazen yapılmış olan operasyonlar istenen sonuçlar alınmayabilir ve ikinci bir operasyon gerekebilir. Nitekim burun estetiği olarak da adlandırılan rinoplasti operasyonundan sonra hastanın beklentileri ile ilgili ya da estetik ve işlevsel yapı ile ilgili problemler ortaya çıkıyorsa, bunları düzeltmek için ikinci bir operasyon gerekir.
Revizyon Rinoplasti Nedir?
Revizyon rinoplasti, sekonder rinoplasti ya da düzeltme burun estetiği, daha önceden gerçekleştirilmiş ve başarısız olmuş operasyonların istenmeyen sonuçlarını ortadan kaldırmak amacıyla yapılır.
Yapılmış olan her rinoplasti operasyonunun yüzde 5 ile 15’lik kısmı için bir revizyon rinoplasti gereği ortaya çıkmaktadır. Revizyon rinoplasti operasyonunun gerekliliği 4 farklı kategoride incelenebilir:
- Burunda estetik açıdan herhangi bir sorun yoktur fakat alınan sonuç hastanın istediği şekilde değildir.
- Burun sırtında meydana gelen küçük düzensizlikler ya da burun ucunda asimetrik bir görünüm meydana gelmesi minör problemler olarak adlandırılır. Küçük düzeltmeler gerekir ve genellikle 30 ila 40 dakikalık işlemlerle giderilebilir.
- Burunda asimetri ve düzensizlikler ile birlikte burun solunumunu da etkileyen problemler varsa, bunlar orta derecede problemler olarak adlandırılır.
- Burun kıkırdak ve kemik yapısında bozulma ya da kayıplar ile birlikte solunumu olumsuz şekilde etkileyen asimetri ya da deformiteler meydana gelmişse, bunlar majör problemler olarak değerlendirilir. Orta derecedeki ve majör problemler probleme de bağlı olarak 3 ila 6 saat arasında sürebilir.
Revizyon rinoplasti operasyonunun gerekliliği hastanın durumuna bağlı olarak gelişebileceği gibi, cerrahın deneyimine de bağlıdır. Bu yüzden bu tip estetik operasyonlarda cerrah seçimi çok büyük önem taşır.
Revizyon Rinoplasti Neden Uygulanır?
Revizyon rinoplasti operasyonuna pek çok nedenle gerek olabilir. Bu nedenlerden bazılarını şu şekilde listeleyebiliriz:
- Burun ucunda sıkı ve dar bir görünüm, geniş ya da asimetrik bir görünüm, sarkık, kısa ya da kalkık bir görünüm oluşmuş olabilir.
- Burun delikleri genişlemiş ve asimetrik bir görünüm kazanmış olabilir.
- Burun yan duvarlarının çökmesine bağlı olarak solunum problemleri gelişmiş olabilir.
- Burnun sırtında bulunan kemer istendiği gibi giderilmemiş olabilir,
- Kıkırdak kemerin yeteri kadar alınmaması ya da aşırı alınmasına bağlı olarak burunda çökme gerçekleşmiş olabilir.
Tüm bu problemlerin ortaya çıkması genellikle cerrahın yeteri kadar deneyimli olmamasından kaynaklanır. Elbette hastanın beklentilerinin gerçekçi olmaması, operasyon sonrasında hastada nazal travma gerçekleşmiş olması ya da cerrahın hedeflediği sonucun aşırı iddialı olması da revizyon rinoplasti gerektirecek sonuçlara neden olabilir.
Rinoplasti operasyonunun başarıyla sonuçlanması ve revizyon rinoplasti operasyonuna gerek kalmaması için şu noktaların göz önünde bulundurulması önemlidir:
- Ameliyat öncesinde problemlerin ve gerçekleştirilecek işlemlerin doğru ve eksiksiz bir şekilde belirlenmesi,
- Kullanılacak cerrahi tekniklerin doğru bir şekilde belirlenmiş olması,
- Hasta beklentilerinin ve taleplerinin tam olarak anlaşılmış olması,
- Operasyon planlanırken hastanın cilt yapısı da dahil olmak üzere tüm yapısal özelliklerinin göz önünde bulundurulması,
- Ameliyat sonra iyileşme sürecinin doğru şekilde yönetilmesi, enfeksiyon ve travma gibi problemlerin önlenmesi.
Eğer uzman bir cerrah ile çalışılır ve tüm bu noktalar göz önünde bulundurulursa, revizyon rinoplasti işlemine gerek kalmadan rinoplasti işlemi başarıya ulaşabilir. Ayrıca doktordan operasyon sonrası görünüme vakıf olmak adına bir dijital prova da talep edebilirsiniz.
Son yorumlar