Kulak zarı çeşitli nedenlere bağlı olarak delinebilir. Kulakta ani ve keskin bir ağrı başlaması, çınlama ve uğultu, işitme kaybı yaşamaya başlama, akıntı ve baş dönmesi gibi belirtiler kulak zarı delinmesine işaret eder. Kulak zarı delinmesi günümüzde timpanoplasti adı verilen yöntemle etkili bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
Timpanoplasti Nedir?
Kulak zarı onarımı ameliyatı olarak da adlandırılan timpanoplasti, kulak zarında ve orta kulakta bulunan işitme sisteminin onarılması işlemidir. Kronik orta kulak iltihabı yaşayan hastalarda kulak zarında oluşan deliğin kapatılması, kulak kemiklerinde meydana gelen hasarın giderilmesi ve orta kulaktaki kronik hastalığın tedavi edilmesi amaçlanır. Kulakta meydana gelen probleme bağlı olarak 4 farklı timpanoplasti işlemi uygulanabilir:
- Miringoplasti: Kulak zarı içerisinde oluşan delik tamir edilir.
- Ossiküloplasti: Kulak zarında herhangi bir problem yoktur. İşitmenin düzeltilebilmesi adına kulak kemikçiklerinde meydana gelen hasar onarılır.
- Mastoidektomi: Mastoid hücreler olarak adlandırılan ve kulağın arka tarafındaki kemiğin için bulunan hücreler temizlenir.
- Timpanomastoidektomi: Yukarıdaki üç işlem bir arada yapılır.
Timpanoplasti Nasıl Yapılır?
Hastaya işitme testi uygulanması ve tomografi çekilmesi ile birlikte kulaktaki işitme durumu ve kemik yapısı hakkında bilgi toplanır. Operasyon genellikle kulak arkasından yapılan bir kesi ile gerçekleşir. Eğer hastalıklı dokular kulak içerisinde ise, bu durumda öncelikle kulak içi temizleme işlemi olan mastoidektomi gerçekleştirilir. Kulak zarındaki deliğin tamir edilebilmesi adına kulak çevresinde bulunan kaslardan ve kıkırdak dokulardan faydalanılır.
Timpanoplasti işlemi genel anestezi altında yapılır ve yapılacak işlemin büyüklüğüne de bağlı olarak 1 ila 3 saat arasında sürebilir.
Timpanoplasti Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Timpanoplasti işlemi sonrasında hastalarda yoğun bir ağrı oluşmaz. Hafif ağrı oluşumunda ise ağrı kesiciler etkili olur. Gerekli görüldüğü durumlarda antibiyotik tedavisi gerekebilir. Ayrıca kulağı yaklaşık 1 ay boyunca sudan uzak tutmak önemlidir. Ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gereken başlıca noktalar şunlardır:
- İlk 1 ay içerisinde uçak yolculuğu yapmak sakıncalı olabilir,
- Hapşırırken ağzı kapatmak kulak zarının yeniden delinmesine neden olabilir,
- Kulağı darbeden korumanız gerekir,
- Orta kulakta ve kulak arkasında bulunan kan basıncının dengelenmesi ve ödemin azaltılabilmesi için yastığın biraz yükseltilmesi önerilir,
- Lifli besinler ve bol su tüketerek kabızlığın önüne geçilmelidir,
- Ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır.
Orta kulak iltihabı ya da kulak zarının delinmesi gibi durumlarda yapılan timpanoplasti işlemlerinde başarı oranı yüksektir. Hastaların büyük kısmında işitme kaybı büyük ölçüde giderilir.
Son yorumlar