Bir oy verin
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Bademcikler enfeksiyonların oluşmasını önleme ve bağışıklık sistemine destek olma gibi önemli görevlere sahip olmakla birlikte, zaman zaman çeşitli problemlere de neden olabilirler. En sık karşılaşılan problem tonsillit adı verilen bademcik iltihaplanmasıdır. Vücudumuzda bademciğin üstlendiği görevleri yapabilecek başka yapılar da bulunduğundan, gerekli görüldüğü durumlarda bademciklerin alınması önerilebilir.

Tonsillektomi

Tonsillektomi Nedir?

Boğazın hemen arkasında bulunan ve bademcik adı verilen iki küçük bez, içerisinde beyaz kan hücreleri barındırır ve enfeksiyonlarla mücadele eder. Fakat zaman zaman bademcikler kendileri enfekte olur boğaz ağrısına neden olan ve tonsillit denilen bademcik enfeksiyonu gelişir. Eğer söz konusu enfeksiyonlar çok sık tekrarlıyorsa, doktorlar tarafından her iki bademciğin de alınması önerilebilir ve bu işlem tonsillektomi olarak adlandırılır.

Tonsillektomi yalnızca bademcik iltihabı sebebiyle değil, aynı zamanda uyku apnesi ve horlama gibi problemlerin giderilmesi amacıyla da uygulanabilir.

 

Özellikle çocukluk döneminde en sık yapılan ameliyatlardan biri olan tonsillektomi sonrası bademciklerin alınması, vücudun bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz bir etki yapmaz. Çünkü vücutta bademcikle aynı işlevi gören ve antikor üretimini gerçekleştiren başka yapılar da bulunur. Hatta öyle ki, bademciklerin kalması bazı durumlarda tonsillektomi operasyonundan çok daha risklidir. Eğer uyku esnasında nefes durması gibi problemler yaşanmıyorsa, tonsillektomi işleminin 3 yaşından sonra yapılması önerilir.

Tonsillektomi Ne Zaman Gereklidir?

Genellikle çocuklar için uygulanan bir işlem olan tonsillektomi, bazı belirtilerde gereklilik haline gelebilir. Söz konusu belirtileri şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Bademcik iltihaplarının sık tekrarlaması ve yüksek ateş,
  • Çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği,
  • Kulakta sıvı birikimi ve bademciklerde kist,
  • Bademciklerden kaynaklanan tümör şüphesi ya da bademcik kanamaları,
  • Solunum ya da yeme alışkanlıklarında problem yaşanıyor olması,
  • Lenf bezlerinde şişme,
  • Ağız kokusuna neden olan enfeksiyonlar,
  • Kalp romatizması ya da akut şekilde gerçekleşen romatizmal ateş,
  • Kalp kapakçığı ya da böbrek iltihabı.

Tüm bu problemlere ek olarak sık ve yüksek sesli horlama da tonsillektomi işleminin yapılması gerektiğini gösteren belirtilerdir.

Tonsillektomi Nasıl Yapılır?

Genel anestezi altında yapılan bu operasyonda hastanın ağzı medikal aletler kullanılarak açılır ve çevresinde bulunan kas ve dokulardan ayrılan bademcikler kesilerek alınır. Kesim işlemi soğuk bıçak yöntemi, bipolar ve monopolar elektrokoter, harmonic scalpel, radyofrekans, mikrodebrider ve lazer yöntemlerinden herhangi biri ile gerçekleştirilebilir. Operasyondan sonraki süreç ile ilgili bilinmesi gerekenler şunlardır:

  • Hastalar genellikle operasyondan sonraki gün taburcu edilir,
  • Soğuk ve yumuşak gıdalarla beslenilmeli, bol su tüketilmelidir,
  • Boğaz ağrısı ya da hafif ateş olabilir,
  • Hastalar yaklaşık 10 gün sonunda normal hayata dönebilir, bu yüzden özellikle okula giden çocuklar için 10 gün dinlenme önerilir.

Tonsillektomi işleminde başarı oranı yüksektir. Bu yüzden bademciklerin daha ciddi problemlere neden olmasını engellemek için tercih edilebilir.

Son yorumlar

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    TOP
    Sadece 2 Dakikada Bilgi Alın
    Online Burun Analizi